مقایسه تانکر پلاستیکی با تانکر استیل ضد زنگ

منبع آب پلاستیکی یا فلزی

مزایا و معایب تانکر پلاستیکی با تانکر استیل ضد زنگ

در گذشته استفاده از تانکرهای فلزی متداول بوده ولی به دلیل معایب آنها و مزایای تانکر پلاستیکی (پلی اتیلنی) داشته اند، به مرور زمان طرفداران خود را از دست داده و امروزه بیشتر از تانکر های پلاستیکی در صنایع مختلف استفاده می شود که در ادامه به معایب و فواید  هر کدام می پردازیم. تانکر گرانقیمت استیل و مخازن نسبتا ارزانتر گالوانیزه اولین گزینه برای ذخیره سازی آب بوده اند اما با توجه به محدودیت هایی که همواره داشته اند به عنوان یک انتخاب دائم باقی نماندن.

امروزه مخازن پلی اتیلن یا همان تانکر پلاستیک سهم قابل توجهی از بازار خرید را به خود اختصاص داده اند. به خصوص استفاده از تانکر پلاستیکی به عنوان مخزن آب بیش از هر زمان دیگری مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال هم چنان در برخی موارد و بسته به شرایط مختلف ناچار به استفاده از مخازن فولادی هستیم. بنابراین اگر قصد خرید مخزن ذخیره سازی دارید باید نیازهای خود را به خوبی بسنجید و با مطالعه دست به انتخاب بزنید. در این مطلب با ویژگی های کلی مخازن فولادی و پلی اتیلن و پاسخ سوال تانکر پلاستیکی بهتر است یا استیل بیشتر آشنا می شوید تا در تهیه مخزن خود با درنظرگرفتن شرایط استفاده تان، مناسب ترین تصمیم را برای تهیه آن بگیرید.

معرفی مخازن استیل و کاربرد آنها

مخازن استیل ضد زنگ انواعی از مخزن های نگه داری مایعات می باشند. کروم عنصر پایه در ساخت فولاد ضد زنگ است که از خوردگی و زنگ زدگی جلوگیری می کند. برای مقاومت در برابر اثرات خورنده آب، اسیدهای سخت و مانند آن عنصر شیمیایی دیگری نیز به نام مولیبدن اضافه می شود. این ترکیبات اصلی در کنار سایر عناصر شیمیایی به همراه مقادیر استفاده شده آن ها به فولاد ویژگی های مختلف و درجات مختلف ضدخوردگی می دهد. بر این اساس و بسته به میزان ترکیبات موجود به کار رفته در ساخت آن ها، استیل به صورت اعداد مختلفی درجه بندی می شود.

تانکر-استیل

به عنوان مثال عدد ۳۰۴ استیل بیانگر نوعی فولاد ضد زنگ است که اغلب در ساخت سینک های آشپزخانه به کار می رود. اگر فولاد یا استیل ضد زنگ برای استفاده در محیط های دریایی ساخته شود از درجات بالاتر از ۳۱۶ استفاده می شود. هم چنین از فولاد با درجه ۳۱۶ در ساخت دستگاه های جراحی و ایمپلنت های استیل ضد زنگ نیز استفاده می شود.

به غیر از موارد خاص، معمولا برای ساخت مخازن فولادی ضد زنگ از فولاد با درجه ۳۰۴ یا کمتر استفاده می شود. در شرایط خاصی مانند قرارگیری مخازن در کنار اقیانوس ها و یا برای ذخیره سازی آب شور دریا از مخازن فولادی ضد زنگ با درجات ۳۱۶ استفاده می کنند. با این حال و صرف نظر از درجه فولاد، مخازن فولادی همواره تحت تاثیر خوردگی قرار داشته و این یکی از معایب اصلی این مخازن در نظر گرفته می شود (حتی در مخازن با ترکیبات بالای عناصر ضد خوردگی).

معرفی تانکرهای پلی اتیلن و کاربرد آنها

تانکر پلی اتیلن انواعی از مخازن نگه داری و ذخیره سازی مایعات هستند که در مواردی با نام مخازن پلاستیکی و یا مخازن پلی نیز از آن ها نام برده می شود. مخازن پلی اتیلن از پلی مری به نام پلی اتیلن که از مشتقات نفت خام می باشد ساخته می شوند.

منبع آب پلاستیکی یا فلزی

معایب تانکر پلاستیکی، مزایای تانکر پلاستیکی، منبع آب پلاستیکی یا فلزی، مخزن آب فلزی بهتر است یا پلی اتیلن

معایب تانکر پلاستیکی، مزایای تانکر پلاستیکی، منبع آب پلاستیکی یا فلزی، مخزن آب فلزی بهتر است یا پلی اتیلن

این مخازن به دلیل ترکیبات به کار رفته در ساختارشان درجات پایداری بالایی از خود نشان داده و از آنجا که بین عناصر تشکیل دهنده آن ها پیوندهای شیمیایی محکم و فشرده ای وجود دارد به سختی با مواد دیگر واکنش نشان می دهند. از این رو میزان خوردگی در این مخازن تقریبا صفر می باشد. با این حال این مخازن نیز بسته به اهداف مختلف، دارای جنس های متنوع بوده و انتخاب یک مخزن پلی اتیلن بستگی به هدف شما از داشتن یک مخزن دارد. به همین مناسبت شاید برای برخی مصارف این مخازن انتخاب مناسبی نباشند. به طور کلی می توان ویژگی های عمده مخازن پلی اتیلن را به صورت زیر دسته بندی نمود:

* این مخازن دارای گوشه هایی با استحکام بالا هستند و برای مثال برای مخزنی با شعاع ۲۵۵ سانتیمتر متر قطر گوشه ها تا ۲ تا ۳ سانتیمتر می رسد.

* این مخازن می توانند به صورت یک تکه ساخته شوند و قالب ریزی می شوند و هیچ گونه درزی در ساختار آن ها به کار نرفته است. یا با کمک تکنولوژی جوش پلاستیک ساخته شوند

* دیواره های مخازن پلی اتیلن در قسمت های پایینی دارای ضخامت بیشتری در دیواره ها هستند که این به تحمل فشار آب در قسمت های پایینی کمک شایانی می کند.

* دیواره های آن ها بسیار ضخیم بوده و بسته به چگالی سیال مورد نظر می تواند ضخامت بیشتری هم داشته باشند. مانند مخازن پلی اتیلن سفارشی تانکر پلاستیک

تفاوت های اساسی تانکرهای پلاستیکی و مخازن استیل

مخازن پلی اتیلن و استیل تفاوت های بسیاری با هم داشته که در ادامه به این تفاوت ها و گزینه مناسب بسته به اهداف مختلف اشاره می کنیم.

* قیمت مناسب مخازن پلی اتیلن و قیمت بسیار گران مخارن استیل

اولین گزینه برتری مخازن پلی اتیلن فیمت بسیار مناسب آنها در برابر مخازن استیل ضد زنگ است. قیمت مخازن استیل چندین برابر و حتی در مواردی ده برابر و یا بیشتر باشد در مخازن هم حجم.

* مقایسه سهولت در فرآینده نصب و راه اندازی

هر مخزن باید بتواند به درستی نصب شده و در جای خود به صورت ثابت قرار گیرد. برای دست یابی به این امکان، مخازن پلی اتیلن معمولا روی محیط و بستر ساده بتنی یا ماسه بادی کوبیده شده نصب می شوند. مخازن استیل با این حال باید بر روی بسترهای محکم تر نصب شوند و از همین جهت این مخازن را معمولا روی بسترهایی ساخته شده از بتون و سیمان بسیار مستحکم قرار می دهند و هم چنین سعی می شود آن ها را در فضاهایی قرار داد که امکان خوردگی را به حداقل کاهش دهد.

* طول عمر مخازن پلی اتیلن و فولادی

مخازن استیل ضد زنگ می توانند چندین دهه طول عمر داشته باشند و همان طور که در بالا ذکر شد، مخازن استیل ضد زنگ حاوی کروم هستند که کمک می کند تا این مخازن از زنگ زدگی در امان باشند. اما از آنجایی که عناصر ذکر شده قادر به جلوگیری از چسباندن خاک به مخزن نیستند باید این مخازن را برای تمیز کردن هر چند وقت یک بار تخلیه کرد و با آب تازه و پارچه تمیز کرد تا طول عمر آن حفظ شود. هم چنین باید از تماس حلال ها با مخازن فولادی جلوگیری کرد تا از خوردگی و زنگ زدگی آن ها کاهید. هم چنین توصیه می شود مخازن استیل را دفن نکنید و از جوشکاری با آهن برای تعمیر آن ها استفاده نکنید چرا که ترکیبات آهن می تواند آسیب های برگشت ناپذیر به ساختار مخازن استیل وارد کند و آن ها را برای خوردگی و زنگ زدگی مساعد تر کند و بدین ترتیب باعث ترک خوردگی آن ها شود.

مخازن پلی اتیلن نیز دارای طول عمر نسبتا بالایی بوده و مواد مورد استفاده برای ساخت آن ها به خوبی قادر به تحمل گرما و نور خورشید است. با این حال در برخی موارد گرما و نور خورشید می تواند برخی از مخازن پلی اتیلن را تضعیف کرده و باعث شکسته شدن آن ها شود، از این رو توصیه می شود حتی الامکان برای این مخازن سایه بان تعبیه شود.

* گارانتی و ضمانت نامه ارائه شده برای مخازن پلی اتیلن و استیل

مخازن فولادی ضد زنگ دارای ضمانت نامه های متفاوتی هستند. در کل برای یک مخزن استیل ضدزنگ با کیفیت خوب می توان ضمانت نامه هایی چندین ساله و بیشتر یافت و در حالت معمولی اکثر تولید کنندگان مانند مخازن پلی اتیلن به محصولات خود را به مدت ۱۰ سال خدمات پس از فروش می دهند. با این حال در برخی موارد دیده می شود که مخازن فولادی خریداری شده پس از دو سال اثرات خوردگی و زنگ زدگی را نشان می دهند. به طور کلی زنگ زدگی مخازن استیل اولین اثرات خود را در قسمت های پرچ ها و پیج های به کار رفته برای اتصال ورقه ها نشان می دهد. بنابراین دقت به این قسمت ها هنگام خرید و نگه داری در شرایط مناسب ضروری است.

معایب تانکر پلاستیکی، مزایای تانکر پلاستیکی، منبع آب پلاستیکی یا فلزی، مخزن آب فلزی بهتر است یا پلی اتیلن

در مورد مخازن پلی اتیلن باید گفت در صورت شرایط نگه داری ایده آل محافظت در برابر نور خورشید و بستر صاف و تراز بیش از ۵۰ سال نیز می توانند به خوبی کار کنند و به کار گرفته شوند.

* نگه داری و محافظت از مخازن استیل و پلی اتیلن

هر دو مخزن پلی اتیلن و فولادی برای نگهداری هزینه های بسیار کمی بر روی خریدار تحمیل می کنند و اگر به درستی نصب شوند و در وروذی آب آنها از پیش فیلتر استفاده شود در طول ۵ تا ۱۰ سال نیاز به تمیز کردن و شست و شو ندارند. همانطور که گفته شد مخازن پلی اتیلن می توانند در ابتدای نصب با یک سیستم تمیز کننده مخزن نصب شوند. سیستم تمیز کننده یا فیلتر پیش تصفیه مخزن در رودی مخزن نصب می شود. همچنین توصیه می شود هر از چند وقت اجازه دهید آب از مخزن سرریز کند تا چربی و اجرام شناور روی سطح آب از مخزن خارج شوند.

حفظ کیفیت آب ذخیره شده در مخازن پلی اتیلن و استیل ضد زنگ

مخازن آب پلی اتیلن و استیل ضد زنگ هر دو می توانند آبی با کیفیت خوب تامین کنند. به یاد داشته باشید که در پرچ ها و پیچ های مخازن استیل ضد زنگ آب آشامیدنی می تواند آلوده شود. تحقیقات توسط خدمات بهداشت عمومی و محیط زیست بیان گر این بوده است که در برخی موارد آب ذخیره شده در مخازن استیل ضد زنگ حاوی ترکیبات مضر سرب می باشد. مخازن پلی اتیلن نیز اگر در دماهای سرد قرار گیرند معمولا آب با کیفیتی ارائه می دهند با این حال در دماهای بالا آب می تواند کیفیت خود را از دست بدهد.

قدرت استحکام و پایداری مخازن پلی اتیلن و فولادی

مخازن استیل ضد زنگ بسیار قوی هستند و در مقایسه با مخازن پلی اتیلن در برابر فشارهای وارده از ضربات مختلف به راحتی مقاومت می کنند. نقطه ضعف مخازن استیل ضد زنگ در چگونگی تولید آن ها است. بدین معنی که ورق های فولاد ضد زنگ یک تکه نبوده و به وسیله پرچ ها و اتصالات مختلف به هم پیوسته شده اند. مخازن پلی اتیلن نیز بسیار قوی هستند. اگر به درستی و بر اساس استانداردهای جهانی تعیین شده برای آن ها طراحی و ساخته شوند حتی پس از انفجار دچار پیچ و تاب خوردگی نمی شوند. مخازن پلی اتیلن بر خلاف مخازن فولادی ضد زنگ به صورت یک تکه قالب بندی شده و هیچ گونه درزی در بدنه آن ها وجود ندارد.

اندازه و سایز مخازن پلی اتیلن و استیل

مخازن فولاد ضد زنگ می توانند در ظرفیت های مختلفی و معمولا بالاتر از مخازن پلی اتیلن تولید شوند و اغلب برای مقاصد مختلف صنعتی و کشاورزی مورد استفاده واقع می شود. در حالت کلی مخازن پلی اتیلن را می توان به طور قابل اعتماد برای ذخیره آب تا حدود ۵۰،۰۰۰ لیتر به کار برد و مخازن استیل ضد زنگ را می توان برای ذخیره حدود ۲۵۰،۰۰۰ لیتر آب استفاده کرد. با این وجود، مخازن پلی اتیلن می توانند با یکدیگر ترکیب شده و ظرفیت مورد نظر شما را بسیار ارزانتر و مقرون به صرفه تر فراهم کنند.

رنگ و شکل مخازن پلی اتیلن و استیل

مخازن فولادی ضد زنگ در اشکال مختلف ساخته می شوند اما انتخاب رنگ خاص برای آن ها امکان پذیر نیست. مخازن استیل اغلب می توانند به صورت خاص ساخته شوند، در صورت نیاز می توان این مخازن را با اشکال مختلف ساخت. مخازن پلی اتیلن تنوع بیشتری از نقطه نظر رنگ و شکل ارائه می دهند.

قیمت مخازن فولادی و پلی اتیلن

مخازن پلی اتیلن نسبت به یک مخزن ضدزنگ فولادی بسیار بسیار ارزان تر هستند.

مزایای مخازن پلی اتیلن نسبت به مخازن استیل

مزایای تانکر پلاستیکیبا توجه به اطلاعات داده شده در رابطه با انواع مخازن فولادی و پلی اتیلن باید به این موضوع اشاره کرد که مخازن پلی اتیلن دارای مزایای بی شماری نسبت به مخازن فولادی هستند. در ادامه می توانید با مزایای مربوط به مخازن پلی اتیلن آشنا شوید.

۱- عدم واکنش پذیری مخازن پلی اتیلن با مواد شیمیایی: مخازن پلی اتیلن اساسا بی اثر هستند و با تقریبا هیچ ماده شیمیایی واکنش نشان نمی دهند.

۲- عدم نشت پذیری مخازن پلی اتیلن: مخازن پلی اتیلن همان طور که پیش از این گفتیم به صورت یک تکه ساخته می شوند و به همین دلیل هیچ درز و شکافی روی آن ها ایجاد نمی شود و بنابراین امکان نشت آب از طریق درزها وجود ندارد.

۳- طول عمر بیشتر مخازن پلی اتیلن: مخازن پلی اتیلن پلاستیکی از پلاستیک پلی اتیلن با دوام ساخته شده است، به همین دلیل، بر خلاف مخازن فلزی، در طول زمان دچار خوردگی و زنگ زدگی نمی شوند.

۴- نصب آسان تر مخازن پلی اتیلن: مخازن پلی اتیلن برای نصب نیازمند اقدامات خاصی نیستند. بر خلاف آن ها مخازن فولادی باید بر روی بسترهای بتنی و دارای استحکامات کافی نصب شوند و هم چنین نمی توان آن ها را در حفره های زیرزمینی نصب کرد چرا که احتمال زنگ زدگی در مورد آن ها وجود دارد. بر خلاف مخازن آهنی، مخازن پلی اتیلن می توانند روی زمین بر روی یک بستر شنی قرار داده شوند و حتی به علت عدم خوردگی می توانند در حفره های زیرزمینی نگه داری شوند (که البته چنین شرایطی معمولا توصیه نمی شود).
معایب مخازن پلی اتیلن

۵- قیمت پایین مخازن پلی اتیلن: به طور کلی مخازن پلی اتیلن نسبت به مخازن استیل ارزان تر هستند. حتی مخزن های پلی اتیلن با کیفیت بالاتر هنوز هم نسبتا ارزان تر از مخزن های آهنی گالوانیزه هستند و بسیار ارزان تر از مخزن های استیل ضدزنگ محسوب می شوند.

۶-استحکام بیشتر مخازن پلی اتیلن: مخازن پلی اتیلن نسبت در مقایسه با مخازن فلزی دارای استحکام بیشتری بوده و فشار ناشی از آب ذخیره شده داخل آن را بهتر از مخازن فولادی تحمل می کنند. این استحکام به دلیل ساختار خاص این مخازن می باشد،این مخازن پلی اتیلنی مانند مخازن عمودی تانکر پلاستیک در انتهای که فشار آب بیشتر است دارای قطر و ضخامت بیشتری بوده و از طرف دیگر تا حدودی دارای انعطاف بوده و در مقابل حجم زیاد آب می توانند به سمت بیرون تغییر شکل داده تا حجم آب را به شکل بهتری در خود ذخیره کنند.

۷- وزن کم مخازن پلی اتیلن: مخزن های پلاستیکی یا پلی اتیلن سبک تر از مخزن های استیل هستند و بنابراین حمل و نقل آسان تر و ارزان تری به ارمغان می آورند. این مخازن هم چنین از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و بنابراین نصب آن ها بسیار آسان است. مخازن فلزی بسیار بیشتر از تانک های پلاستیکی وزن می گیرند و معمولا به کمک یک جرثقیل نیاز دارند تا آنها را به قسمت مورد نظر انتقال دهید. در مقایسه مخزن های پلاستیکی سبک وزن هستند و می توانند به صورت دستی منتقل شوند.

۸- حفظ معیارهای زیبایی شناختی با مخازن پلی اتیلن: مخازن پلی اتیلن نسبت به مخازن استیل در طرح ها و شکل های مختلفی ارائه می شوند. این طیف وسیع این امکان را به خریداران می دهد تابه راحتی بتوانند آن ها را از نظر شکل و رنگ با محیط و فضاهای آزاد ست کنند و ویژگی های زیبا شناختی محیط را حفظ کنند.

۹- محافظت از ویژگی های کیفی آب: مخازن فولادی با یک دیواره گالوانیزه پوشش داده می شوند. در حالی که این مورد یک خطر بهداشتی نیست اما می تواند طعم آب آشامیدنی را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعات در برخی از مخازن فولادی همچنین نشان دهنده وجود سطوحی از مواد مضر مانند سرب است. اما مخازن پلی اتیلن توسط مواد پلاستیکی غیرمضر پوشش دهی می شوند و فاقد پلاستیک های خطرناک مانند BPA هستند. بنابراین مخازن پلی اتیلن به صورت ۱۰۰٪ برای ذخیره آب آشامیدنی امن می باشند.

۱۰-عدم خوردگی و زنگ زدگی مخازن پلی اتیلن: برخلاف مخازن های فلزی، مخازن پلی اتیلن در برابر خوردگی مقاوم هستند. در صورتی که مخازن استیل ارزان قیمت و یا فلزی و گالوانیزه در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار مستعد هستند.

به طور کلی می توان ضعف عمده مخازن پلی اتیلن را در حساسیت پذیری آن ها نسبت به نور خورشید بیان کرد که این مشکل هم در محصولات شرکت تانکر پلاستیک با استفاده از مواد آنتی یو وی مقاوم شده و تانکر پلاستیکی را در برابر نور خورشید بسیار مقاوم کرده است. ولی مخازن پلی اتیلن موجود در بازار به علت وجود ترکیبات پلیمری حساس به اشعه ماورا بنفش در ساختار خود نسبت به اشعه خورشید حساس بوده و در صورت مجاورت طولانی مدت با نور خورشید می توانند تضعیف و خشک می شوند.. مشکل دیگر در رابطه با شکسته شدن مخازن پلی اتیلن این است که پس از شکسته شدن معمولا تعمیر آن ها و استفاده دوباره از آن ها توصیه نمی شود چرا که خطر از دست دادن آب و ایجاد خسارات مختلف را به همراه دارند. در چنین شرایطی توصیه می شود مخزن را به کلی با یک مخزن جدید تعویض کنید. هم چنین توصیه می شود جهت پیشگیری از شکستگی مخازن پلی اتیلن آن ها را در مکان های سرپوشیده و به دور از نور خورشید قرار دهید تا ده ها سال بدون مشکل بتوانید از آنها استفاده کنید.

مخازن فولادی و معایب آنها

مخازن فولادی همان طور که فوایدی دارن اما تقریبا کالای پر استهلاکی محسوب می شوند از هزینه ساخت و تولید، حمل و نقل و جابجایی تا نگهداری بسیار بیشتر از تانکر های پلاستیکی می باشد مخازن فولادی به طور کلی از مخازن پلی اتیلن گران قیمت تر بوده و هزینه های نگه داری بیشتری نیز ایجاد می کنند. این مخازن احتمال بیشتری برای نشت مایعات داشته چرا که از اتصال قطعه های مختلف به هم ساخته می شوند. ضعف اصلی این مخازن نیز احتمال خوردگی و زنگ زدگی آن ها ( بیشتر در انواع مخازن آهنی و گالوانیزه ) می باشد که این زنگ زدگی در قسمت هایی نظیر نقاط جوش بیشتر مشاهده می شود. از طرف دیگر مطالعات مختلف بیانگر وجود عناصر شیمیایی نظیر سرب در مخازن فلزی است که آن ها را گزینه مناسبی برای نگه داری آب آشامیدنی نمی کند. نه تنها در ایران بلکه در تمام کشور ها با توجه به استقبالی که از تانکرهای پلاستیکی شده تانکر پلاستیکی گزینه مناسب تری برای ذخیره انواع سیالات می باشد.

منابع:

Poly Tanks vs Steel Tanks – Strength and Durability Compared

 

موضوعات مرتبط :

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *